O čaji

Pro perfektní dokreslení atmosféry při pití Vašeho šálku čaje Velta Tea, bychom Vám rádi napsali pár řádků o původu čaje…

Označení "čaj" se používá pro nápoje vzniklé louhováním lístků různých rostlin, bylin a samozřejmě čaje, ale především pro samotné lístky čajovníků.

Čajovník je rostlina - zelený keř, z jehož lístků čaj vzniká.
Mezi nejznámější země které pěstují tyto čajovníky jsou například Argentina, Austrálie, Čínská republika, Indie, Írán, Vietnam nebo Srí Lanka.
Dosahují několikametrové výšky ale pro usnadnění sběru se udržují ve výšce okolo jednoho metru.
A právě zpracováním listů čajovníků vznikají různé druhy čajů

Zelený čaj který vzniká pouze tepelným ošetřením čajových lístků a proto má přírodnější chuť než ostatní, byl dlouhou dobu jediným dostupným čajem!
Ten ale právě pro svou přírodní chuť a protože neprocházel žádnými dalšími procesy zpracování ztrácel svou kvalitu na dlouhých plavbách při jeho převážení do Evropy.

Proto byl nalezen způsob jak zvýšit jeho trvanlivost a fermentací lístků zeleného čaje tak vznikl černý čaj i s jeho silnějším aroma.

Další známý čaj je bílý čaj který se suší z nejmladších lístků čajovníku a proto má i jemnější chuť než čaj zelený nebo černý.

"Čaj o páté"
Tento výraz není otřepané klišé ale zvyk, který vznikl ve Francii v 18. století jako výplň mezi snídaní a večeří protože to byla jediná dvě pravidelná jídla...
Dopřejte si i Vy chvilku klidu a dejte si svůj čaj o páté :-)